Sportmassage

Wat zijn de effecten van een sportmassage?

Vóór het leveren van een prestatie moet het lichaam in de “prestatiestand” gebracht worden. Dit doe je door middel van een stimulerende massage. Door de wrijving worden de spieren opgewarmd wat de bloedsomloop stimuleert. De bloedsomloop zorgt er op zijn beurt voor dat zuurstof beter getransporteerd wordt naar de spieren. Een sportmassage kan een warming-up niet vervangen, maar er wel een onderdeel van zijn. De spieren moeten onder meer op de juiste spierspanning worden gebracht en beter doorbloed worden. Deels kan dit met behulp van een sportmassage. Een voorbereidende sportmassage kan door sporters, naast de fysieke voorbereiding, ook gebruikt worden om zich mentaal voor te bereiden op de te leveren sportieve prestatie. Ook kunnen mogelijke blessures in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld.

Na de sportieve activiteit is het doel van de sportmassage tegengesteld: de spieren moeten dan weer tot ontspanning gebracht worden.  Herstel wordt hierdoor gestimuleerd.De sportmasseur past handgrepen, tempo en dosering van de sportmassage toe afhankelijk van het doel en de toestand van de spieren. Afvalstoffen worden beter afgevoerd en de stofwisseling wordt bevordert. Je bent dus sneller weer klaar voor de volgende prestatie of inspanning. Door training en het leveren van sportieve prestaties loopt het lichaam schade op. Spieren spannen zich tijdens het leveren van prestaties aan, ze leveren kort- of langdurig kracht en ze zijn onderhevig aan rek. Het band- en peesapparaat geleidt bewegingen en vangt krachten op. Teveel inspanning kan spierpijn en blessures veroorzaken. Soms beïnvloedt dit zelfs het werk, bijvoorbeeld bij een tennisarm. De spieren, pezen en gewrichten hebben teveel te lijden, wat zich kan uiten in vermoeidheid, stijfheid en pijn. Maar ook bij een eenvoudige spierpijn kan bij onvoldoende herstel een blessure ontstaan.  

Niet alleen sporters hebben baat bij een sportmassage, maar ook mensen die last hebben van stress, hoofdpijn en pijnlijke stijve spieren in bijvoorbeeld de rug en schouders. Of u nu sport op recreatief of hoger niveau; een regelmatige massage helpt bij een sneller herstel tussen de trainingen door. Ook wanneer u bijvoorbeeld veel fietst, zwemt of wandelt biedt een sportmassage uitkomst.

We zien vaak dat de sportmasseur als een soort vertrouwenspersoon wordt beschouwd, waar men niet alleen met lichamelijke klachten terecht kan, maar bij wie men ook eens heerlijk zijn hart kan luchten.

Sportmassage kan op vijf momenten toegepast worden:

  1. voorafgaand aan een sportieve activiteit, waarbij deze onderdeel van de warming-up is
  2. tussendoor, bijvoorbeeld tijdens een toernooi of estafette
  3. direct — als onderdeel van de cooling-down — of binnen enkele uren na een sportieve activiteit
  4. één of enkele dagen na een training of wedstrijd
  5. stijve spieren die los gemaakt moeten worden

U kunt voor de sportmassage kiezen uit diverse behandeltijden. Let wel: een korte behandeling van 30 minuten is alleen voor 1 lichaamsdeel (bijv benen of  armen of onder- of bovenrug of nek- en schouders).

Contra-indicaties

Er kan niet gemasseerd worden bij:

  • Wondjes of ontstekingen
  • Bij koorts
  • In de eerste fase van een zwangerschap (tot 12 weken)